Yrittäjällä on erinäisiä verotuksellisia velvoitteita. Veroilmoitusten tekeminen ei ole koskaan herkkua, mutta jos ei tiedä, miten verotus toimii, on edessä todellisia ongelmia. Lisäksi verolomakkeiden kieli voi olla niin hankalaa, että sitä eivät ymmärrä aina saksalaiset itsekään.
Älä anna verokarhun pelotella itseäsi! Verotus on ihan ihmisten hommaa eikä vaadi mitään maagisia kykyjä. Tietysti jossain tilanteissa viisas pääsee helpommalla hankkimalla itselleen Steuerberaterin eli kirjanpitäjän, joka hoitaa ilmoitukset puolestasi.
Saksassa siis Steuerberater on se kirjanpitäjä, joka saa tehdä veroilmoitukset. Buchhalter sen sijaan on kirjanpitäjä, joka saa vain viedä tapahtumat kirjanpitoon ja valmistella veroilmiotukset, mutta ei muuta. Jos siis etsit itsellesi kirjanpitäjää, käytä hakusanaa Steuerberater.
Tämä blogipostaus ei korvaa henkilökohtaista ammattilaisen antamaa neuvontaa eikä viranomaisten määräyksiä. Huomaathan, että veroneuvontaa saa antaa vain alan ammattilainen.
Luettuasi tämän kirjoituksen tiedät seuraavat asiat:
Jos olet arvonlisäverovelvollinen, joudut tekemään arvonlisäveron kausi-ilmoitukset eli Voranmeldungen kuukausittain tai neljännesvuosittain ja maksamaan arvonlisäverot verottajalle.
Arvonlisävero perustuu vuoden aikana tehtyyn arvonlisäverovelvolliseen myyntiin. Se on omaehtoisesti ilmoitettava ja maksettava vero, jonka yrittäjän on itse tilitettävä ja maksettava ilman erillistä verottajan lähettämää laskelmaa. Ilmoitukset tehdään sähköisesti Elster-palvelussa.
Jos yrittäjä ei huolehdi ALV-ilmoituksistaan, hän voi olla täysin varma siitä, että verotoimisto ottaa kyllä yhteyttä ja tarvittaessa tekee oman arvionsa arvonlisäveron suuruudesta ja vaatii sitä maksettavaksi.
Arvonlisäverovelvollisen on tehtävä kerran vuodessa arvonlisäveron vuosi-ilmoitus eli Umsatzsteuer-Jahreserklärung. Yleensä tämä generoidaan automaattisesti tuloslaskelman perusteella. Ilmoituksen tulos on pyöreä nolla, paitsi jos arvonlisäverotuksessa on tapahtunut vuoden aikana muutoksia.
Elinkeinovero (Gewerbesteuer) määritellään yksinyrittäjillä toiminnan voiton perusteella. Alaraja on 24 500 euroa, jolloin elinkeinoveroa maksetaan tämän ylimenevästä osasta. Elinkeinovero on kunnallinen vero, joten sen suuruus vaihtelee toimipaikasta riippuen. Tästä verolajista minulla ei ole henkilökohtaista kokemusta, sillä Freiberufler-yrittäjänä en maksa elinkeinoveroa. Kaikki tässä kerrottu tieto siis perustuu luotettaviin lähteisiin, ei omakohtaiseen kokemukseen.
Elinkeinovero määrittyy liikevoiton perusteella ja se lasketaan käyttäen veroprosenttia (3,5 %) (Steuermesszahl) ja kunnallista veroäyriä (Hebesatz) (esim. 240–490 %). Elinkeinoveron laskeminen voi vaikuttaa ensin hankalalta, mutta sen väitetään olevan kaikkein helpoin verolaji laskea… Nyrkkisääntönä kannattaa kuulemma varautua maksamaan n. 15 % veroa.
Yrittäjä vähentää elinkeinoveronsa omassa tuloverotuksessaan, joten Gewerbe-yrittäjä ei maksa kaksinkertaisia veroja, kuten joskus virheellisesti oletetaan. Tosin liikevoiton kasvaessa Gewerbesteuer ei vaikuta yhtä tehokkaasti tuloveroa vähentävästi kuin liikevoiton ollessa pieni.
Gewerbesteuer-ilmoitus annetaan kerran vuodessa. Vuoden aikana maksetaan neljännesvuosittain elinkeinoveron ennakkoveroa, joka määräytyy edellisvuoden veron perusteella. Verottaja lähettää yrittäjälle kirjeen, josta käy ilmi neljännesvuosittain maksettavat elinkeinoverot.
Jos olet arvonlisäverovelvollinen, joudut tekemään arvonlisäveron vuosi-ilmoituksen. Jos olet Gewerbe-yrittäjä ja maksat elinkeinoveroa, joudut tekemään myös elinkeinoveron vuosi-ilmoituksen.
EÜR eli Einnahmenüberschussrechnung on tuloslaskelma, jonka antavat Freiberufler-yrittäjät ja sellaiset Gewerbe-yrittäjät, joiden liikevaihto ei ylitä 600 000 euroa tai voitto ei ylitä 60 000 euroa.
EÜR käsittää yhteenvedon tuloista ja menoista sekä vuoden aikana laskutetuista ja maksetuista arvonlisäveroista ja arvonlisäverovähennyksistä (mikäli yrittäjä on arvonlisäverovelvollinen). Rivin alle jäävä summa on yrityksen tulos.
GuV eli Gewinn und Verlustrechnung on sellaisten yritysten tuloslaskelma, jotka ovat velvoitettuja tekemään kaksinkertaisen kirjanpidon. Kaksinkertainen kirjanpito on tehtävä, kun yrityksen liikevaihto ylittää 600 000 euroa tai voitto ylittää 60 000 euroa.
Kuten näistä summista jo näkyy, GuV ei välttämättä kuulu niihin ensimmäisiin asioihin, jotka yksinyrittäjän tulee osata. Muutenkin siinä vaiheessa, kun voitto ylittää 60 000 euroa, kannattaa hankkia veroneuvoja, joka hoitaa verotusasiat – tai mielellään jo vähän aikaisemminkin.
Kannattaa kuitenkin tuntea sellaiset olennaiset käsitteet, kuten Soll ja Haben eli Debet ja Kredit tai veloitus ja hyvitys. GuV:in perusteella laaditan vuositilinpäätös (Jahresabschluss) ja tase eli Bilanz. Puhekielessä käytetäänkin usein termiä Bilanzierung.
Yrityksen tilille virtaa rahaa laskuista, jotka yrittäjä on toimittanut asiakkaille maksettavaksi – ja jotka asiakkaat ovat maksaneet. Tästä tuotosta saatavaa arvonlisäverotonta summaa kutsutaan liikevaihdoksi.
Lisäksi yrityksen tililtä lähtee rahaa yritystoiminnan kuluihin. Liikevaihdon ja kulujen erotus on yrityksen liikevoitto tai tulos. Tämä summa on myös yksinyrittäjän bruttotulo.
Yrittäjän tuloveroilmoituksessa tästä voitosta eli bruttotulosta vähennetään yrittäjän vakuutukset (esim. sairausvakuutus- ja eläkevakuutusmaksut) ja mahdollisia muita vähennettävissä olevia (vakuutus)kuluja. Näiden jälkeen jäävä summa on yksinyrittäjän verotettavaa tuloa.
Yrittäjän verotettava tulo on siis se tulo, joka jää vakuutusmaksujen ja muiden vähennettävien maksujen jälkeen. Tuloveroprosentti ja siihen perustuva maksettava tulovero määräytyvät vasta tämän summan perusteella, eivät siis yritystoiminnan tuloksen perusteella. Myös elinkeinovero (Gewerbesteuer) vähennetään vasta tuloverotuksessa eli elinkeinovero ei ole yrityksen kulu.
Kannattaa huomioida, että mikäli sinulla on lakisääteinen sairausvakuutus (Gesetzliche Krankenversicherung, GKV), laskee sairauskassa kuukausittain maksettavat vakuutusmaksut yrityksen tuloksen eli yrittäjän bruttotulon perusteella, ei yrittäjän verotettavan tulon perusteella.
Yrittäjän tulo on eri asia kuin yrityksen liikevaihto. Yrityksen voitto on se summa, joka jää jäljelle sen jälkeen, kun liikevaihdosta on vähennetty kaikki yrityskulut. Tämän jälkeen vähennetään yrittäjän yksityiset verotuksessa vähennettävät vakuutukset. Tästä jäljelle jäävä summa on yrittäjän verotettavaa tuloa.
Teen itse kirjanpitoni ja verotukseni alusta loppuun ilman ulkopuolista apua. Olen Freiberufler-yrittäjä ja maksan arvonlisäveroa. Minun pitää siis toimittaa EÜR eli tuloslaskelma, tuloveroilmoitus eli Einkommensteuererklärung (Est eli Einkommensteuer) sekä arvonlisäveron vuosi-ilmoitus (Umsatzsteuerjahreserklärung).
Kun haluan tehdä veroilmoitukseni, klikkaan kirjanpito-ohjelmassani vastaavaa valikkokohtaa ja ohjelma generoi tuloslaskelman (EÜR). Sen jälkeen voin siirtyä halutessani maksulliseen veroilmoitusohjelmaan, joka on selkokielinen ja helposti ymmärrettävä. Tämä kirjanpidon ulkopuolinen ohjelma luo tuloveroilmoituksen sekä arvonlisäveron vuosi-ilmoituksen tuloslaskelman (EÜR) perusteella.
Tämä ei tapahdu aivan automaattisesti, vaan joudun syöttämään ilmoitukseen muutamia yksityisiä, verotuksessa vähennettäviä kuluja, kuten esim. sairausvakuutus- ja eläkevakuutusmaksuni, jotka vakuuttajat ovat tosin jo ilmoittaneet verottajalle. Samoin joudun ilmoittamaan jo maksamani tuloverot järjestelmään, vaikka ne ovatkin verottajan tiedossa. Lisäksi minun täytyy hyväksyä arvonlisäveron vuosi-ilmoitus erillisesti klikkaamalla. Kun kaikki tämä on tehty, ilmoittaa ohjelma minulle joko maksettavat mätkyt tai saamani palautukset. Tosin tämä ilmoitus on vasta ohjelman antama ilmoitus, joten joudun odottamaan verottajan verotuspäätöstä.
Yleensä verottaja on nopea ja toimittaa verotuspäätöksen n. 2-3 viikon sisällä. Myös mahdolliset palautukset maksetaan tässä ajassa tilille. Sen sijaan veromätkyille annetaan muistaakseni parisen viikkoa maksuaikaa.
Olen joskus saanut veronpalautukset nopeammin pankkitililleni kuin verottajan kirjeen postilaatikkoon. Tässä suhteessa saksalainen järjestelmä on todellakin tehokas ja täsmällinen.
Marvola 31.05.2024